Ek Natural Wood täljd & oljevaxad yta
220-300 mm bred planka

från 97.80 € / m2

Trinity plankgolvet är ett vackert, rustikt och hållbart trägolv. Den hårdvaxoljade och täljda ytan gör att golvet blir vackrare från år till år. Den 20 mm tjocka plankan fås i 220-300 mm bredder. Plankgolvet fungerar utmärkt med golvvärme.

EKPLANKA - UPP TILL 300 MM BRED

Trinity™ plankan sätter en hög standard för både utseende och kvalitét. Den 20 mm tjocka Trinity™ plankan lever väldigt lite och är därför lämplig att montera på golvvärme. Olika bredder kan kombineras i samma golv, vilket möjliggör att skapa ett väldigt unikt golv.

Trinity™ plankgolv lämpar sig i moderna utrymmet, då det kan monteras direkt på betong eller på fanerskiva. Trinity™ monteras genom att plankan limmas fast direkt i underlaget. Eftersom det äkta trägolvet är levande används elastiskt lim vid monteringen. Trinity™ plankan kan också skruvas på regel.

Trinity™ plankan är 20 mm tjock. Plankans yta består av 6 mm tjock, handtäljd massiv ek som är limmad på en högklassig björkfanerstomme. Det här är ett starkt plankgolv som endast lever lite och som fungerar utmärkt tillsammans med golvvärme. Plankan är rundspontad på alla sidor, vilket gör monteringen lätt och behändig.

Tack vare sin konstruktion är Trinity™ plankan mycket lämplig för offentliga utrymmen.

UNIK HANDTÄLJD EKYTA

Trinityplankans handtäljda yta görs genom gediget handarbete med traditionell täljningsmetod. Att tälja golv har i århundraden varit ett rekommenderat sätt att förnya trägolvets yta, under den tid då det var omöjligt att slipa golven. Trinityplankans yta borstar och oljar vi själva i Vasa, Finland.

Den handtäljda ytan gör Trinity™ golvet helt unikt. Ytan är helt fantastisk att gå på - vi vågar påstå att Trinitygolvet är det mest behagliga trägolvet för fötterna. Den handtäljda ytan är också enastående vacker då varje planka är helt unik. Den täljda ytan är precis lagom mycket patinerad.

Golvets slittålighet är i en klass för sig. Den slitstarka handtäljda ytan lämpar sig både för privatbruk och för offentliga utrymmen. Ju mera golvet slits desto mera framhävs dess karaktär. Golvets yta förnyas lätt med hjälp av Osmo Colors skötselolja.

Den täljda ytan kan naturligtvis slipas, men vi rekommenderar att man inte slipar golvet för då blir ytan slät. Tanken är att patineringen på golvytan förstärks i takt med golvets användning. Om golvet får skador eller repor så kan de åtgärdas med hjälp av Osmo Colors skötselolja.

Om Trinity™ golvet ändå behöver slipas t.ex. på grund av en fläck som inte går bort så kan man punktvis tälja fram rent trä, som efter täljningen oljas i golvets färg.

Slipyta 6 mm
Tjocklek 18 eller 20 mm
Bredd 220 - 300 mm
Längd 2200 eller 2500 mm
Konstruktion Massiv ekyta, björkfanerstomme, rundspontad
Montering Golvet limmas i underlag eller skruvas på regel
Monteringslim Vattenfrit, elastiskt lim av MS-polymer typ
Golvvärme Golvet lämpar sig för vattenburen golvväme
Ytbehandling Ytbehandling Osmo Color hårdvaxolja eller obehandlat
Annat Vid leverans får 10% av vara kortare

INSTALLATION AV TRINITY™ PLANKGOLV

Trinity™ plankgolv kan monteras tillsammans med vattenburen golvvärme. Trinity™ plankan är rundspontad, vilket gör golvläggningen snabbare och smidigare. Golvet kan limmas direkt på betong eller gjutet gipsgolv, eller skruvas på regel.

Innan Trinity™ kan limmas fast i underlaget behöver betongen bli torr. Som lim används MS-polymer, som är ett vattenfritt och elastiskt lim, som till exempel Bona R850. Limmet breds ut med en stålkam på betongytan och därefter placeras plankan på sin plats. Då en rad med plankor är monterad placeras rejäla vikter så att plankan garanterat tar fast i limmet. Det lönar sig att lämna kvar vikterna minst över en natt.

Det elastiska limmet tillåter att golvet lever, därför är det viktigt att lämna minst 10 mm rörelsefog mellan golvet och väggen. Trinity™ plankorna limmas inte fast i sponterna utan endast i underlaget. Tack vare detta så lever golvet väldigt lite och golvet känns stabilt att gå på.

Trinity™ kan också limmas på plywood. Till exempel kan underlaget i äldre bostäder ofta vara ojämnt och ostabila. I dessa situationer kan det räcka med att stärka underlaget med en träskiva. Vi rekommenderar att underlaget stärks med plywood. Gamla spånskivor är inte nödvändigtvis tillräckligt starka att limma plankgolvet på, därför är plywood det säkraste alternativet. Monteringen sker på samma sätt som på betong, men om det är plywood underlag så kan Trinity™ plankan fästas direkt i faneren med hjälp av en tryckluftspistol som skjuts igenom hansponten. På detta sätt kan golvet limmas fast utan att man behöver använda vikter. Spikarna kommer inte att synas då de skjuts genom sponten.

Ifall underlaget är svagt kan du också använda dig av Uzin Softsonic-förstärkningsmatta. Softsonic-mattan limmas fast i underlaget och Trinity™ plankan limmas på mattan. Mattan är endast 3 mm tjock, så höjden på golvet stiger inte märkbart. Därtill går det snabbare att lägga Softsonic-mattan än fanerskivor.

Vår kundbetjäning svara på alla frågor kring monteringen av Trinity™ golv.

INSTALLATION AV TRINITY™ PLANKGOLV PÅ REGEL

Trinity™ plankgolv kan skruvas på regel om avståndet mellan reglerna är 400 mm eller mindre. Plankgolvet skruvas med golvskruv i hansponten på plankans långa sida. När golvet skruvas på regel behöver man 10 mm rörelsefog mellan golvet och väggarna. Mellan plankgolvet och reglerna sätts ett luftspärrspapper. Kom ihåg att alltid läsa igenom läggningsanvisningarna innan monteringen av golvet inleds.

RENGÖRING OCH SKÖTSEL AV TRINITY™ GOLV

Trinity™ golvet är ett färdigt patinerat golv tack vare sin handtäljda ekyta. Golvet är tåligt för slitage, så som skador eller repor, då den redan patinerade ytan gör att slitage nästan inte syns. Trinitygolvens utseende förbättras med tiden då repor och skråmor förstärker den patinerade ytan.

Vi oljar Trinity™ golvet tre gånger med Osmo Color hårdvaxolja innan golvet levereras åt vår kund. Hårdvaxoljan gör golvet tåligt och enkelt att hålla rent. Golvet rengörs genom att man moppar det tillsammans med Osmo Colors rengöringsmedel Wisch-Fix. Det här rengöringsmedlet är ämnat för oljevaxade parketter och trägolv. Rengöringsmedlet innehåller en liten mängd olja som upprätthåller golvets yta och sköter om träet, vilket fördröjer behovet av skötseloljning.

En av Trinitygolvets bästa egenskaper är att golvet aldrig behöver slipas, för då blir golvet slätt. Tanken med den handtäljda ytan är att golvet får slitas och patineras med åren. Om golvet med tiden börjar se slitet ut eller det blir svårt att rengöra det så är det dags för en skötseloljning. Först ska golvet tvättas grundligt. Då golvet har torkat breds ett tunt lager färglös skyddsvax ut över golvet (Osmo Color 3062 matt hårdvaxolja för trägolv). Om golvet är mycket slitet (till exempel i offentliga utrymmen), kan golvet först behandlas med det ursprungliga oljevaxet med färg och därefter oljas med det färglösa skyddsvaxet. Skötseloljningen kan man enkelt göra själv. Vid behov ta kontakt med oss för närmare information.

Om det har kommit fettfläckar på golvet kan dessa avlägsnas med hjälp av polerduk och Osmo Color Rengöringsspray. Golvet kan också enkelt rengöras på större ytor med hjälp av en polermaskin och vit (lätt smuts), röd (fet smuts) eller brun (extremt smutsigt golv) polerrondell. För hemmabruk räcker det vanligtvis med den vita eller röda rondellen. Den bruna rondellen används till exempel för golv i offentliga utrymmen som behöver en grundlig städning innan det skötseloljas.

Om golvet får en mycket besvärlig fläck som inte går bort, går det enkelt att tälja bort fläcken från ytan tills du får fram rent trä igen. Olja sedan den täljda ytan på samma sätt som golvet annars oljas. Täljningsredskap och instruktioner kring täljningen får du från vår kundbetjäning.